Home

Interne Week 

Elsloo 13 t/m 17 april 2015 

Vriendenclub Ellen kon deze interne week 

mede mogelijk maken! 

 

De CLiCK interne week, verslag van Laura en Faelan: 

Wat een ervaring!

In de week van 13 tot en met 17 april mochten wij, als nieuw team binnen de hulphondenopleiding van De CLiCK, mee naar Elsloo voor de interne lesweek. Van tevoren werd mij verteld dat ik naderhand niet zou kunnen uitleggen wat het voor mij geweest was, maar ik wil toch een poging doen.

Terugkijkend was het een onderdompeling in een warm bad, maar toen de week begon voelde het als een vuurdoop. Faelan en ik waren namelijk pas twee weken bezig met de opleiding! Bloednerveus was ik, want mijn lieve Faelan is een herder met pit en eindeloze energie en nog een hoop te leren. Ik wist niet wat ik kon verwachten en was vooral bang dat we eigenlijk de enige beginners zouden zijn.

En alsof het niet spannend genoeg was, stopte de auto er mee. Een goed begin van de week, meteen de eerste wandeling gemist en daarmee de kans om Faelan goed kennis te laten maken met de 16 andere honden. Ik baalde als een stekker. Niets bleek minder waar; de lieve mensen van De CLiCK (instructeurs en deelnemers) hadden een extra wandeling ingepland en het programma wat opgeschoven, speciaal voor ons. Bij de accomodatie lagen prachtig open velden waar de honden konden rennen en spelen, en moeiteloos werd Faelan toch nog opgenomen in de groep en ik ook! Na een heerlijke warme maaltijd begonnen we aan een kennismakingsles, waarin we met ludieke vragen zoveel mogelijk over elkaar te weten moesten komen. Ik voelde me al snel thuis onder deze geduldige, lieve mensen. Dat gevoel is niet meer weggegaan. Ik was niet meer bang; ik was de enige die de opleiding voor het eerst deed, maar iedereen wist nog hoe het was om een beginner te zijn, en er was begrip, warmte en steun.

Het was een intensieve week, maar wat hebben we genoten. Een kleine greep uit de activiteiten: elke dag een boswandeling, veel hondentaallessen, veel loslopen, heel veel oefenen, heel veel lekker eten, heel veel genieten van mooi weer, heel veel praten en ervaring uitwisselen en gezellig samen zijn. We zijn goed verzorgd door vrijwilligers Mia en Ellen, die altijd klaarstonden om wat in te schenken of te helpen, zodat wij en de instructeurs ons volledig konden richten op de lessen. Ik heb geleerd hoe clickertraining werkt en hoe om te gaan met bepaald honden- en mensengedrag, en hoe ik communiceer met Faelan. We hebben kunnen oefenen in de aanwezigheid van andere honden, die thuis toch wel een grote verleiding vormen. Daarbij heb ik kunnen laten zien dat het allemaal niet zo spannend is; voor Faelan een heel waardevolle ervaring die we niet zomaar overal op kunnen doen. Ik heb een nieuwe taal geleerd; de hondentaal, en Faelan heeft weer een stukje Nederlands leren begrijpen. Ik kreeg deze week de kans om Faelan te laten zien dat ik echt heel graag met haar samenwerk, en Faelan heeft mij laten zien dat ze het echt wel goed wil en gaat doen als hulphond.

Bovenal heb ik alles gekregen wat ik nodig heb om de rest van de opleiding succesvol te kunnen afronden. Instructeurs Sanne, Joyce, Marijn en Frauke hebben mij de beginselen van het hondentrainen bijgebracht. Met oog op mijn lieve drukke hond heb ik de nodige tips gehad, maar ook de geruststelling dat het helemaal goed gaat komen met haar, dat we een mooi team zijn, net als al die andere. Middels demonstraties en heel veel kleine successen tijdens de oefeningen is mij duidelijk geworden dat elke hond veel kan leren, ook de mijne. Voor mij was de interne week bij uitstek de gelegenheid om wat (zelf)vertrouwen op te bouwen.

Dus wat was de week nou eigenlijk? De interne week was een reis; een reis met autopech op de eerste dag, een reis die ik met een geweldige reisgroep heb gemaakt, samen met mijn hond. We kregen de eerste avond een echte knapzak die we in de loop van de week hebben gevuld met kennis, wijsheid, communicatie, geduld, veiligheid en samenwerking, vastgelegd in symbolen. De week was een warm bad, de week was een kans om te leren voor mij en mijn hond, de week was een geweldig begin van de opleiding. De week was een hele ervaring! Iedereen heel erg bedankt voor de fijne herinneringen!

 

 

 

Laura en Faelan

 


Home