Home

Interne Week

De Vrije Vogel Elsloo 

24-28 maart 2014 

 

 

Het team is er klaar voor !

Sanne, Frauke, Marijn en Joyce voor de instructie 

en Mia voor ons aller welzijn in de groep

Verslag van Dory en Jax

maart 2014

Maandag 24 maart 2014 reisden Jax en ik af naar Elsloo in Friesland. Ook al was dit mijn tweede interne week, het zou mijn eerste interne week met Jax, mijn nieuwe maatje, worden en ik moet eerlijk zeggen dat ik toch wel een beetje zenuwachtig was. Over de ene kant had ik er erg veel zin in, omdat ik wist dat ik veel zou leren. Over de andere kant zag ik er best tegenop, omdat ik wist hoe zwaar het zou worden.

We hadden afgesproken op de parkeerplaats bij het bos, zodat alle honden op neutraal terrein kennis met elkaar konden maken. Er waren in totaal zes deelnemers, acht honden en 3ADL-helpenden en de instructeurs van de Click. Er werd afgesproken dat we in twee groepen zouden vertrekken en dat in de eerste groep het angstige hondje met de wat gemoedelijkere  honden op pad zou gaan, zodat zij rustig kon wennen aan zoveel nieuwe hondenvriendjes en -vriendinnetjes om haar heen. Na een tijdje kwamen de andere hondjes en hun baasjes erbij en was onze groep compleet. De wandeling verliep super: de hondjes vermaakten zich prima en het was erg gezellig.

Na de wandeling was het tijd om naar "De Vrije Vogel" te gaan, om ook alle mensen kennis met elkaar te laten maken. Mia had gezorgd voor koffie, thee en iets lekkers, zodat wij niets tekort kwamen tijdens ons voorstel-rondje. Alle deelnemers kregen een planning, zodat we konden zien wat ons schema de komende week zou zijn en waar we hoe laat en voor wat werden verwacht.

In de korte pauze voor het diner konden we onze kamers opzoeken en inrichten met onze bagage. Mia was er om iedereen hier en daar de benodigde hand en spandiensten te verrichten. Na het diner bestaande uit bietenstamppot, rauwkostsalade, hachee en overheerlijke chocolademousse was het tijd voor onze eerste les.

Frauke had voor alle teams een knapzak gemaakt van een stok met een geknoopte theedoek. We zouden bij elke les iets krijgen voor in onze knapzak. De knapzak mochten we aan het eind van de week mee naar huis nemen. De knapzak staat symbool voor de reis die Jax en ik gaan maken en alles wat erin komt, hebben hij en ik nodig om onze samenwerking tot een succes te maken. Een spiegel voor zelfkennis, eten voor energie, lekkers als beloning voor ons beiden en nog veel meer. Ik vind het een geweldig idee en het hielp en helpt me écht.

Omdat de interne week behalve gezellig vooral erg leerzaam s, zit de knapzak propvol met symbolen voor o.a. communicatie, geduld, veiligheid, vertrouwen, wijsheid en kritisch naar jezelf kunnen en durven kijken. Ik ben erg blij met onze knapzak, vooral omdat het de theorie van de interne week tastbaar maakt.

Ons schema voor de gehele week bestond ruwweg uit: opstaan, ontbijt, boswandeling voor onze hondjes, theorieles, pauze, lunch, theorieles, pauze, teamtraining, diner, theorieles en een gezellige en ontspannen afsluiting van de dag.

Drie keer per dag theorieles dus, om ons zo goed mogelijk voor te bereiden op ons leven met een (hulp)hond. We hebben geleerd om zo objectief mogelijk naar onze honden te kijken. En ook naar onszelf. Mijn vorige interne week met Banjer was alweer 9 jaar geleden en ik merkte dat het geen overbodige luxe was om die theorie weer eens even goed op te frissen. Het leukste van de theorielessen vind ik altijd dat je meer te weten komt over hondengedrag. Hondengedrag in het algemeen en niet alleen specifiek gericht op hulphonden en ook over jezelf.

Ook deze interne week vond ik de “clickerles” weer het meest leerzaam voor mezelf. Er wordt iemand uitgekozen die “hond”speelt. Terwijl deze persoon op de gang stond, sprak de groep af welke handeling wij aan deze menselijke hond zouden gaan aanleren. Een deelnemer gebruikt de clicker om de menselijke hond zover te krijgen dat hij uiteindelijk de handeling kan uitvoeren. De “hond” (Annet) werd beloond met tumtummetjes. We hebben ontzettend plezier gehad om onze gekke hond. Het duurde even voordat onze hond door had wat we van haar verwachtten, maar ja, misschien vond Annet die tumtum gewoon erg lekker...... Want wij deden het uiteraard allemaal helemaal geweldig.......

Het team van instructeurs, Sanne, Frauke, Marijn en Joyce, was is één woord fantastisch. Schijnbaar moeiteloos hebben zij de hele week ons zoveel mogelijk geleerd. Niet alleen tijdens de lessen en de teamtraining, maar ook tussendoor. En alles wat ze deden of zeiden straalde respect, warmte, liefde en begrip uit voor zowel de mensen als de honden. Zoveel liefde, warmte, enthousiasme en respect, heerlijk! Dit is de reden dat ik weer voor De Click heb gekozen en ik heb er nog geen seconde spijt van gehad. Het is fijn te merken dat het team oprecht in jou geïnteresseerd is en dat het welzijn van je allerliefste schat altijd op nummer 1 staat.

Onze laatste maaltijd samen was een heerlijke BBQ. De woonkamer werd omgetoverd in een gezellige patio met een BBQ en een lange tafel waaraan iedereen kon eten. Na de maaltijd was het tijd voor de evaluatie. En daarna was het tijd voor de bedankjes aan het team.

Mia werd, zéér terecht, extra in het zonnetje gezet. Ze was er de hele week voor iedereen die haar nodig had. Als we terug kwamen uit het bos stond de koffie en thee al klaar. Toen we een fikse hagelbui op ons hoofd hadden gekregen, had ze zelfs voor chocolademelk met slagroom gezorgd. Kortom Mia was een onmisbare schakel in een fantastische interne week, zodat alle teams zich konden focussen op hun hondjes en de lessen.

Iedereen nogmaals bedankt, het is een ontzettend leerzame, fijne en warme herinnering om te koesteren!

Dory en Jax

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Home