Home

 

 

Ik doe het zelf!

 

Ook als kind met een motorische functiebeperking wil je wel eens alleen zijn op je kamer.. Even niemand om je heen… Even geen hulp, geen zorg…

Tot je per ongeluk een poppetje of een potlood  laat vallen waar je onmogelijk zelf bij kan…

 

 

Kindermaatje is een programma, ontwikkeld door stichting De hond kan de was doen voor kinderen met een motorische functiebeperking van 7 tot 12 jaar.

 

Stichting De hond kan de was doen leidt sinds 1999 op basis van teamtraining hulphonden op. Mensen met een motorische functiebeperking vanaf 12 jaar, kunnen hun, meestal eigen hond, opleiden tot hulphond. Kindermaatje is daarentegen ontstaan vanuit de behoefte van kinderen, jonger dan twaalf jaar, om de al in huis zijnde hond een aantal vaardigheden te leren om hen te helpen.

Om aan deze behoefte te voldoen heeft stichting De hond kan de was doen een speciaal programma  ontwikkeld voor deze groep.

Sinds juni 2006 verricht Hulp-Hondenschool “De Click” de praktische werkzaamheden voor deze stichting, zoals het opleiden van een “Kindermaatje”.

 

Kinderen kunnen deelnemen samen met één van de ouders (verzorgers) die als coach fungeert in de thuissituatie. De kinderen krijgen samen met één van de ouders (verzorgers) wekelijks les in het trainingscentrum gedurende drie maanden, door een daar voor opgeleide instructeur. De kinderen leren daar hun huishond vaardigheden, zodat deze hen in en om het huis kan helpen met onder andere spullen op te rapen, een deur te openen en knoppen te bedienen.Hierdoor zijn zij in huis minder afhankelijk van ouders, broertjes en zusjes.

 

In tegenstelling tot gezonde kinderen die bij het ouder worden steeds minder afhankelijk worden van hun ouders, zullen deze kinderen, zoals kinderen met een progressieve spierziekte, steeds meer afhankelijk worden.

Kindermaatje maakt het mogelijk dat deze kinderen evenals hun leeftijdsgenootjes alleen op hun kamer kunnen spelen. Dat ook zij iets kunnen doen zonder de voortdurende hulp van anderen. Bovendien hebben zij hun eigen maatje opgeleid tot hun helping hand. Wat overigens voor sommige kinderen een voorsprong biedt voor het opleiden van een eventuele toekomstige volwaardige hulphond. Sommige, omdat enkele kinderen vóór hun twaalfde overlijden. Voor hen en hun ouders is het succes van dit programma dubbel zo belangrijk!

 

Stichting de hond kan de was doen ontvangt geen subsidie voor dit project. Wij zoeken daarom  sponsors en donateurs. Als u bedenkt dat het opleiden van één Kindermaatjes team ruim 3.000,- kost, dan begrijpt u dat wij ook uw financiële ondersteuning hard nodig hebben.

Want graag zouden wij deze mogelijkheid aan kinderen blijven bieden, zodat zij net als andere kinderen tegen hun ouders kunnen zeggen: ik doe het zelf!

 

 

 

Kijk ook eens op:   www.vriendenclubellen.nl

 

 

Terug naar

"Vriendenclubellen.nl"


Home