Home

Machteld en Ronya

2009

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kun je een korte omschrijving geven wie je bent?;

Ik ben Magteld en heb de diagnose "autistische stoornis", Whiplash en waarschijnlijk NAH (niet aangeboren hersenletsel. Daardoor heb ik wat problemen en moeilijkheden in het dagelijkse leven. Toch kan ik wel op mezelf wonen. Vooral de buitenwereld kost mij heel veel energie en prikkels. Als ik teveel prikkels krijg, wil mijn hoofd wel eens "vastlopen" en kan ik niet meer reageren. Mijn beste vriendin helpt mij dan wel eens, maar kan niet altijd bij mij zijn. Ik wilde altijd al graag een hond en maatje. Toen ik hoorde dat er hulphonden getraind worden voor kinderen met autisme, ben ik gaan informeren of ik als volwassene (met autistische stoornis) ook in aanmerking kon komen. Dat lukte in het begin nog niet, maar dankzij een andere stichting, kwam ik al wel aan een super lieve en intelligente pup, die ik van hun kon kopen.

Hoe heet je hond, wat voor ras is ze en hoe oud is ze?;

En dat is Ronya. Het was liefde op het eerste gezicht, bij ons allebei. Ze is een Labradoodle F1 (de eerste kruising tussen een Koningspoedel en een Labrador). Ze is een teefje van 19 maanden oud. Ook is ze heel leergierig en slim. De oefeningen van Click Hond wil ze heel graag doen, hoe meer hoe beter, volgens haar. Ze is ook gek op puzzelen, op dit moment doet ze de Dog Turbo. Maar de bal is haar grootste favoriet.

Wat vindt je leuk aan Ronya?;

Ze is ook een hele vrolijke hond, die ontzettend de clown uit kan hangen. Verder heeft ze een super lief en goed karakter. Ze wil heel graag de dingen die je haar leert, goed doen, al probeert ze natuurlijk nog wel eens te smokkelen als ze het te saai vindt.

Waar helpt ze je bij?;

Ronya helpt mij op verschillende manieren. Zo leren wij haar nu, als ik een aanval krijg in het winkelcentrum (vlakbij) en niet meer kan reageren, ik haar het commando "naar huis" geef. Zij brengt mij dan, van stoeprand tot stoeprand, naar ons huis. Ook helpt zij mij bij het tot rust komen en ontspannen op de bank. Alleen dan mag zij bij mij, op de bank, tussen de benen liggen en legt ze haar kop op mijn buik. Hierdoor spring ik niet zo snel weer van de bank af en door haar gewicht kom ik tot ontspanning en rust. Als ik thuis een aanval krijg, komt zij bij mij en haalt mij eruit, door mij in het gezicht te likken. Daarna blijft ze nog ff dicht tegen mij aan zitten, totdat ze het gevoel heeft, dat het weer goed gaat. Zo voel ik mij wat veilig, dat er toch iemand dan bij mij is, maar niet met mij wil praten. Alleen maar  zo dicht mogelijk bij mij zijn. En zo doet ze nog veel meer voor mij, zij maakt mijn wereld groter met een veilig gevoel.

Hoe ben je terecht gekomen bij de CLiCK?;

Zoals je in het eerste stukje al las, was ik op zoek naar een hond en maatje, maar ook een hulphond. Het eerste was gelukt, maar de zoektocht naar een training tot hulphond, lukte maar niet. Ik heb via internet, echt naar alle stichtingen een mailtje gestuurd met deze vraag. Maar helaas. Totdat ik in contact kwam met Hulphondenschool de CLiCK. Zij hadden een speciaal project of ook wel een verkorte opleiding, waar ik voor in aanmerking kon komen. Nu was het natuurlijk wel ff spannend, of Ronya ook hiervoor, goedgekeurd zou worden. Maar bij de gedrachtstest was ze heel goed geslaagd.

Hoe vindt je het om Ronya zelf op te leiden?;

Ik vind het al heel fijn dat Ronya als pup al bij mij is opgegroeid. Zo ken ik haar door en door en zij mij ook. Ook bij het, haar zelf op te leiden tot hulphond, heb ik het gevoel, dat onze band, alleen maar sterker wordt. Door haar te zien groeien in het proces, krijg ik ook steeds meer vertrouwen in haar, wat straks ook weer belangrijk is. Wel is het best pittig, zo'n opleiding. Je moet aan veel dingen denken, ook anders denken, die niet in mijn gewone structuur zitten. Maar als Hulphondenschool de CLiCK (Judith) mij hierop attent maakt, pak ik het gelukkig, heel snel op.

Hoe bevalt de verkorte opleiding tot nu toe?;

Ik had eerst nog wel mijn twijfels, of wij in zo'n korte tijd, wel de dingen konden leren. Maar dat valt mij heel erg mee en het gaat ook nog best wel snel. Ook natuurlijk, omdat wij zelf, de rest van de week, veel moeten oefenen. De instructies worden heel duidelijk gegeven en als ik ergens aan twijfel, kan ik altijd terecht om vragen te stellen. Dus is mijn antwoord; Super goed!!! Ik ben dan ook Hulphondenschool de CLiCK heel dankbaar dat zij mijn wens in vervulling konden brengen.

Groetjes van Magteld en Ronya


Home                                                  TERUG NAAR HUIDIGE STAND VAN ZAKEN 5E JAAR