Home  

4E UITGAVE  OKTOBER 2008

 NIEUWSBRIEF

 

"Vriendenclub Ellen”

 t.b.v. stichting “De hond kan de was doen"

 

 

In mei 2005 besloten we “Vriendenclub Ellen” t.b.v. stichting "De hond kan de was doen" op te richten om de stichting te kunnen steunen voor speciale projecten voor mens en hulphond, waarin de zorgverzekeraar niet voorziet.  De Stichting houdt zich bezig met het binnen halen van gelden  voor o.a. de volgende projecten:

 

-Kindermaatje, dit is een programma, ontwikkeld door stichting “De hond      kan de was doen” voor kinderen met een motorische functiebeperking van 7     tot 12 jaar.

-Mensen, die afgewezen worden door de zorgverzekeraar.

-Mensen, waarvan de hond wordt afgekeurd.

-Mensen met een korte levensverwachting.

-Nazorg van deelnemers.

-Mensen met bv. epilepsie, autisme, taaislijmziekte.

 

Het bestuur van de stichting bestaat uit drie enthousiaste bestuursleden.

“Vriendenclub Ellen” zet zich in om jaarlijks een aantal projecten van stichting “De hond kan de was doen”  te helpen realiseren.

Vanuit de vriendenclub

 

“Vriendenclub Ellen” heeft sinds haar oprichting in 2005 acht speciale projecten kunnen financieren voor stichting “De hond kan de was doen”. Wij willen u heel hartelijk danken, dat u dit voor ons, dus voor de stichting, maar vooral voor de deelnemers heeft mogelijk gemaakt. Zonder uw steun was dit onmogelijk geweest.

 

We zijn erg blij, dat hulphondenschool “De Click” de drie teams van het afgelopen jaar weer zo succesvol heeft kunnen opleiden. En natuurlijk zijn we ook heel trots op de deelnemers met hun hulphond voor hun grote doorzettingsvermogen en prestatie. Van een ieder leest u in deze nieuwsbrief zijn/haar verhaal.

Ook kunt u een stukje vinden vanuit het bestuur over de stichting en een stukje van hulphondenschool “De Click”.

 

Met vriendelijke groeten, namens de vriendenclub,

Geerke Avis en Ellen Gehrels.

 

Uw hulp blijft hard nodig!

 

 

U kunt voor informatie en foto’s kijken op: www.vriendenclubellen.nl

 

 

 Misty van Angela

 

 

Meer weten over de Stichting?

Kijk op:  www.dehondkandewasdoen.nl

 

 

Vanuit Hulp-Hondenschool De Click

 

 

 

 

Dit jaar hebben wij dankzij de hulp van “Vriendenclub Ellen”, weer mensen kunnen helpen, die anders niet geholpen hadden kunnen worden.

Allen, mensen, die heel gemotiveerd aan de slag zijn gegaan en inmiddels een geweldig team vormen samen met hun hond.

Kleine mensen, grote mensen, kleine honden, grote honden, mensen met een lichamelijke beperking en met een verstandelijke beperking.

Het was geweldig om deze mensen te kunnen en mogen begeleiden in dit altijd weer zo bijzondere proces.

Het resultaat is voor hun allen, meer vrijheid en zelfstandigheid.

Wij zijn iedereen die het geld bijeen heeft gebracht dit mogelijk te maken heel dankbaar.

Wij gaan door met ons werk, en hopen ook komend jaar weer die mensen te kunnen begeleiden, die niet via de reguliere weg, geholpen kunnen worden.

 

Onze dank is groot.

 

Namens het gehele team van de Click.

 

Sanne Singer.

 

Kijkt u vooral eens op www.de-click.nl

 

 

Vanuit het bestuur van de stichting over

Stichting “De hond kan de was doen“

 

Stichting De hond kan de was doen is in 1998 in Nederland met de teamtraining gestart om hulphonden op te leiden, niet voor, maar samen met de persoon met een motorische functiebeperking.

Tegenwoordig wordt de teamtraining uitgevoerd door hulphondenschool De Click die de doelstelling van de Stichting in praktijk brengt.

Bij De Click zijn een aantal gespecialiseerde, gedreven en zeer ervaren instructeurs werkzaam die al jaren als doel hebben een goed werkend team op te leiden waarbij het bevorderen van lichamelijke onafhankelijkheid van de deelnemers voorop staat.

De hulphonden leren verschillende vaardigheden aan, zoals voorwerpen op rapen, helpen met aan- en uitkleden, ze helpen mensen in bed, doen het licht aan en uit, sluiten en openen deuren, helpen bij het doen van de boodschappen, te veel om op te noemen!

Hiermee wordt de onafhankelijkheid en de zelfstandigheid van mensen met een lichamelijke beperking enorm vergroot. Deze hond- en mensvriendelijke methode om hulphonden op te leiden werd al langer in Engeland en Zweden met veel succes toegepast.
 

Bijzonder zijn hulphonden voor kinderen met een motorische beperking, de Kindermaatjes, net als bij volwassenen vergroot de hond hun zelfstandigheid en onafhankelijkheid enorm. Evenzo voor de personen die net tussen wal en schip vallen door hun medische indicatie of wanneer hun gewaardeerde huishond ietsje te oud is om officieel hulphond te kunnen worden.

Ook zijn er ondersteuningshonden voor bijvoorbeeld autistische mensen. Deze hulphonden worden ‘op maat’ bij de betreffende persoon geplaatst.

 

 

Het voordeel van een hulphond, in welke vorm dan ook, is dat hij er 24 uur per dag voor je is. Inkopen van zorg gebeurt altijd in uren maar wie raapt je pen op als net de hulp of je familielid even weg is gegaan? Of wie duwt je been midden in de nacht weer in bed als die er door een ongecontroleerde beweging buiten bungeld? Wie trekt, na een plens bui, je natte kleren uit en stopt ze meteen in de wasmachine of in de wasdroger?

Een bijkomend voordeel is het sociale aspect. Contacten met medemensen worden makkelijker gelegd. De hulphond trekt de aandacht van de beperking weg waardoor er minder schroom is de persoon aan te spreken.

 

Om dit belangrijke werk voort te zetten kan Stichting De hond kan de was doen zich nu ten volle concentreren op haar doelstelling; het financieel mogelijk maken van teamtraining in Nederland.

Wij zijn erg blij dat U dit werk wil ondersteunen! Met de hulp van een hulphond zolang mogelijk onafhankelijk blijven is een groot goed, iets wat je moet koesteren!

 

Anita van Zalingen

 

Meer weten over de Stichting?

Kijk op:  www.dehondkandewasdoen.nl

 

 

Angela en Misty

********************************

 

Sander en Misty

 

Het blijkt, dat door een hulphond als gezelschapshond voor mensen met autisme de communicatie met andere mensen makkelijker wordt, omdat de hond als tussenpersoon fungeert. Daardoor komen ze ook meer in contact met andere mensen, dan alleen maar met hulpverleners, doordat zij in het park andere hondenbezitters ontmoeten. Het lichamelijke contact dat zij hebben met de hond werkt rustgevend en paniek kan reduceren.

De zelfstandigheid wordt bevorderd.

 

Sanne Singer van De Click vertelt hier over:

 “Ik werd gebeld door de vader van Sander. Hij begon het gesprek, met de zin: ik wil mijn zoons dromen zo veel mogelijk verwezenlijken, kunnen jullie ons helpen. De manier waarop hij over zijn zoon met autisme sprak, raakte mij. Sander maakt zo moeilijk contact met andere mensen, leeft hierdoor geïsoleerd en zijn droom is ooit zelf een hond te hebben. Zijn vader was bereid alles te doen om dit mogelijk te maken. Sander is zelfs verhuist, omdat hij in het begeleid wonen project (zelfs na een lang gesprek tussen de directie en onze school) geen toestemming kreeg. De vader van Sander heeft er een jaar over gedaan, maar het is hem gelukt, Sander is ergens anders gaan wonen om de hond te kunnen krijgen.

Het was geweldig om Sander Misty te zien ontmoeten, hem te zien trainen. We hebben van alles geoefend, veel gewandeld, geoefend in de trein (want Sander is weg van treinen). Het is een geweldig duo samen!! en een genot om hem te begeleiden. Het is een gouden greep geweest, Sander en Misty een opleiding te kunnen geven”.

 

Een stukje uit een brief van de vader van Sander:

Sander geeft aan veel rustiger te zijn nu hij Misty heeft. De hond heeft duidelijk een sociale functie ook in de contacten met andere mensen. Hij komt regelmatig ook andere hondenbezitters tegen die dan een praatje met hem maken. Ook is het door Misty mogelijk geweest om weer een beter contact met zijn zus te krijgen en zelfs bij haar op bezoek te gaan en blijven slapen. Dit is iets wat anders nooit mogelijk geweest zou zijn. Sander is duidelijk trots als hij met Misty loopt en dat is ook te zien aan zijn uitstraling. De functie van Misty is dan ook dat het een gezelschapshond is. Met dieren praten is minder bedreigend dan met mensen dus Sander kan ook meer zijn emoties kwijt.

 

  Sander en Misty

********************************

 

 

Even voorstellen…

 

Mijn naam is Angela Maas (27) en ik woon sinds augustus 2007 in een Fokuswoning in Middelburg (Zeeland). Vanaf mijn 16e heb ik een dwarslaesie en door complicaties kan ik sinds vorig jaar niet meer zitten wat maakt dat ik me tegenwoordig liggend in een speciale elektrische rolstoel verplaats. Door diezelfde complicaties is mijn handfunctie ook sterk verminderd wat maakt dat Misty op velerlei manieren een soort mini ADL-assistentje voor me is geworden.

 

 

 

Toen ons werd gevraagd of we een stukje over onszelf als team wilde schrijven voor in de nieuwsbrief van “Vriendenclub Ellen” t.b.v. stichting “De hond kan de was doen” reageerde ik direct enthousiast; “Ja natuurlijk willen wij dat, graag zelfs!” Nu is mijn hond Misty inmiddels al een behoorlijk begaafde hond geworden, maar een stukje schrijven met een pen is nog net iets te hoog gegrepen vrees ik. Vandaar dat ik deze taak op me neem.

 Vanwege mijn achteruitgang ben ik tegenwoordig onder andere afhankelijk van mensen om me heen die me helpen bij de dagelijkse dingetjes. In augustus 2007 ben ik voor de tweede keer ontslagen uit het revalidatiecentrum en dit keer noodgedwongen verhuisd naar een grotere woning. In het revalidatiecentrum ben ik al begonnen met het traject voor een hulphond omdat al vrij snel duidelijk was dat een hulphond voor mij veel zou kunnen betekenen. Aangezien het feit dat ik zelf al een hond had wilde ik graag proberen of het mogelijk was dat deze zou worden opgeleid tot hulphond. Na een maandenlange procedure bleek uiteindelijk dat Misty daar geschikt voor was en ook fysiek gezien kwam ze met succes door de keuring heen. “Feest, Misty kan blijven!” want twee honden naast mijn rolstoel zag ik niet zo zitten.

De feestvreugde moet al snel plaats maken voor teleurstelling, verdriet, woede en machteloosheid want bij nader inzien kan Misty toch niet worden opgeleid omdat ze bijna zes jaar oud is en volgens de normen van de zorgverzekeraar mag een hond niet ouder zijn dan 3 ½ en dat terwijl Misty een klein hondje is waardoor ze waarschijnlijk langer mee zal kunnen dan de  grotere rassen die over het algemeen worden gebruikt!

 

 Op 16 april bezocht ik, vergezeld door mijn moeder en Misty de Support Beurs in de Jaarbeurs in Utrecht waar ook “Hulphondenschool  de Click” was vertegenwoordigd, die de praktische werkzaamheden verricht voor  stichting “De hond kan de was doen” en waar informatie werd verstrekt over het werk en belang van de stichting.  Zodra mijn moeder haar oog had laten vallen op deze stand trok ze me mee in deze richting. “Wie weet kunnen ze iets voor je betekenen als ze je verhaal horen”, waarop ik haar een beetje onzeker achterna reed. Nadat ik daar enigszins emotioneel mijn verhaal had verteld werd tot mijn verbazing direct beloofd dat de Click mij ging helpen! Verbouwereerd liet ik mijn naam en telefoonnummer achter en ik zou na de beurs worden gebeld door één van de oprichtsters van de stichting voor het maken van nadere afspraken want er zou misschien wel een potje zijn met wat geld waarmee ons probleem wellicht kon worden opgelost. De spanningen waren me inmiddels iets teveel geworden en volledig in tranen van hoop en blijdschap verliet ik de Jaarbeurs. Onderweg naar Middelburg belde ik met het thuisfront om het goede nieuws te vertellen. “Zou het dan toch nog goed komen met Misty…?”

            

Inmiddels zijn we alweer een paar maanden en een les of acht verder. Misty doet het geweldig als hulphond en dat voor een Jack Russel. Wekelijks komt Frauke van de Click bij me thuis voor de teamtraining. Buitenom het feit dat het bijzonder leerzaam en interessant is werpen de trainingen duidelijk hun vruchten af, bovendien vindt Misty het geweldig leuk om te doen. Het was in het begin wel even wennen dat ze voortaan alleen nog maar van mij aandacht mocht hebben maar al snel merkte ik hier de voordelen van op wat het een stuk makkelijker maakte om ons hier daadwerkelijk aan te houden. Het ADL personeel van Fokus gaf ik een brief van de Click waarin duidelijk alle nodige informatie en regels staan beschreven zodat ook zij op de hoogte zijn en ze zich kunnen aanpassen.

Misty neemt nu al duidelijk een hoop taken op zich die voorheen werden gedaan door mensen handen. Zo helpt ze me uit mijn jas, trekt ze mijn schootkleed  van  me  af  als  ik na  een  regenbui  thuis  kom  en  ze  raapt voorwerpen voor me op die op de grond liggen of zijn gevallen. Ook voor het openen en sluiten van deuren en mijn tuinhekje draait Misty haar poot niet meer om, het doen van de was is bijna een leuke bezigheid geworden met de hulp van Misty en als de telefoon gaat stuur ik Misty erop af die hem nog nét niet zelf kan beantwoorden maar wel kan brengen zodat ik de beller op tijd te woord kan staan. In de supermarkt begint Misty beetje bij beetje een steeds belangrijkere taak op zich te nemen door me te helpen bij de boodschappen die hoog en laag in de schappen liggen. Met behulp van een aanwijs pen maak ik Misty in winkels duidelijk wat ik wil dat ze voor me doet met als gevolg dat ik niet meer continu andere klanten om hulp moet vragen. Natuurlijk is Misty maar een klein hondje waardoor ze niet alles kan wat grotere honden wel voor elkaar krijgen maar daarentegen krijgt mijn kleine Misty ook dingen voor elkaar waar grote honden niet aan kunnen tippen. Op z’n “Johan Cruijfs” hebben alle nadelen zo ook z’n voordelen.

Uiteraard moeten er nog wel behoorlijk wat puntjes op de “i” worden gezet maar wat wil ik na amper 8 lessen! Het feit dat ze me nu al zoveel onafhankelijkheid biedt geeft ons een gunstig toekomstperspectief. Het is enorm waardevol wat sponsors, in mijn situatie is dit “Vriendenclub Ellen” voor iemand als ik mogelijk maken en daarbij is het gelijk ook ongelooflijk wat de “niet flexibele” regeltjes van zorgverzekeraars daardoor mis lopen want zeg nu zelf; het scheelt een hoop tijd, moeite en dus geld als cliënten een eigen hond hebben die kan worden opgeleid tot hulphond!

Over een aantal maandjes, misschien zelfs weken mag ik met trots zeggen dat mijn eigen Misty nu voortaan een officiële hulphond is met alles erop en eraan. Het enige verschil met andere hulphonden zit ‘m enkel in de regel dat ik met Misty niet in aanmerking kom voor de vergoedingen die een zorgverzekeraar normaal gesproken uitkeert voor het onderhoud van de hond.

Die ene dag in april waarop ik tijdens de Support beurs in contact kwam met de Click heeft gemaakt dat Misty nu een nog waardevoller hondje voor me is dan dat ze al was. Uiteindelijk is wat we nu hebben bereikt voor een heel groot deel te danken aan het geld wat essentiële sponsors ter beschikking hebben gesteld. Dank daarvoor!

Angela Maas

 

 

 

********************************

 

Gerda en Kyra

Hallo


Mijn naam is Gerda Verkerke en sinds een paar maanden volg ik trainingen met mijn hond Kyra bij Hulp-Hondenschool De Click.
Ik ben via internet bij deze hondenschool gekomen en het leek mij fantastisch om dat samen met mijn hond te gaan doen.

Niet meer afhankelijk van anderen, maar gewoon altijd je hulpje bij de hand...

Na een paar gesprekken en de gedragstest, kwam ook de lichamelijke test bij de dierenarts.
Alles was goed met Kyra, behalve haar heupen. Ze heeft ondiepe heupkommen en is daardoor afgewezen voor de volledige opleiding.
Dat was natuurlijk voor mij een enorme klap. Vooral omdat ik er zo veel zin in had en mijn hondje ook zo enorm enthousiast is, ze heeft net als alle labradors echt een 'will to please'! Ik zag onze grote droom helemaal in duigen vallen...


Toen hebben de meiden van de hondenschool mij verteld dat ik misschien wel in aanmerking kom voor 'het speciale traject'. En we kregen weer een beetje hoop, dat Kyra alsnog mijn hulphond kon gaan worden. Ze zijn op zoek gegaan naar sponsors en na heel lang wachten, konden we toch gaan starten.


En Kyra doet het super goed! Ze leert zo vreselijk snel.... Ze helpt me met deuren open en dicht te doen, lades en kastjes open en dicht, ze leert me helpen uitkleden, dingen oprapen en doet dit zoals eerder gezegd met enorm veel enthousiasme. Het is een super, slimme, lieve, hardwerkende hond! Dankzij jullie, zal ik langer zelfstandig kunnen blijven wonen en heb ik een band met mijn hond opgebouwd, waar niemand tegen op kan. Ik ben enorm dankbaar dat JULLIE er voor gezorgd hebben dat we dit kunnen doen...! Heel erg bedankt!!!!

 

Lieve groetjes Gerda en een dikke knuffel van Kyra.

 

Gerda en Kyra

 

 

 

********************************

Luna

 

COMITÉ VAN AANBEVELING
Stichting "De hond kan de was doen"

 

Roelf H. de Boer

Oud-minister en oud-vice minister president

 

Cees Broekhoven

Lid Provinciale Staten van de Provincie Noord-Holland

 

Mr. Arthur Th.H. van Dijk

Wethouder van economische zaken, grondzaken en toerisme Gemeente Haarlemmermeer

 

Dr. Rogier Hintzen, neuroloog

MS Centrum ErasMS Rotterdam

 

J. van Houwelingen

Oud-burgemeester Gemeente Haarlemmermeer, oud-staatssecretaris en -lid Tweede Kamer der Staten-Generaal

 

Mr. A. Stemerdink

Oud-minister en -staatssecretaris, oud-lid Tweede Kamer der Staten-Generaal

 

Berdien Stenberg

Musicus

Uw hulp blijft hard nodig!

 

 ********************************

 

 "Vriendenclub Ellen”

t.b.v. stichting “De hond kan de was doen"

 

Ook belangstelling voor deze vriendenclub? Dan vragen wij u zich bij de club aan te sluiten. Deze club van vrienden is een groep mensen en bedrijven, die het van groot belang vindt dat de teamtrainingen van de stichting nog meer bekendheid krijgen en dat zij financiële middelen tot haar beschikking blijft krijgen om speciale projecten voor mens en hulphond te kunnen uitvoeren, die de subsidie niet dekt, zoals “kindermaatje”. Hulp-Hondenschool De Click verzorgt hiervoor de praktische werkzaamheden.

Nieuwe vrienden kunnen zich bij ons aansluiten vanaf € 25,-- per jaar, bedrijven  vanaf  € 100,-- per jaar. Wilt u “ De hond kan de was doen” adequaat steunen, maak dan uw bijdrage over op de hierna vermelde rekening.                

 

U kunt uw bijdrage bevestigen door een e-mail te sturen naar onderstaande mailadressen.

 

Het bedrag kunt u over maken op rekeningnummer  345832302

t.n.v.: G.Avis-Blom   inz.St.Hond kan was doen

Hoofddorp.

Graag met vermelding van uw naam, adres en woonplaats. 

 

U kunt uw gift aftrekken bij de belasting.

 

Opmaak en printen van de nieuwsbrief is in eigen beheer.

Alle giften komen geheel ten goede van de projecten.

E-mailadressen:

e.gehrels-niemans@planet.nl

fam.avis@hetnet.nl     

 

 

Meer weten over de Stichting?

Kijk op:  www.dehondkandewasdoen.nl

 

 


Home