Home  

5E UITGAVE  NOVEMBER 2009

 NIEUWSBRIEF

 

"Vriendenclub Ellen”

 t.b.v. stichting “De hond kan de was doen"

 

 

 

In mei 2005 besloten we “Vriendenclub Ellen” t.b.v. stichting "De hond kan de was doen" op te richten om de stichting te kunnen steunen voor speciale projecten voor mens en hulphond, waarin de zorgverzekeraar niet voorziet. 

 

Hulphondenschool “De Click” heeft de teams van het afgelopen jaar weer succesvol kunnen opleiden. En natuurlijk zijn we ook heel trots op de deelnemers met hun hulphond voor hun grote doorzettingsvermogen en prestatie. Van een ieder leest u in deze nieuwsbrief zijn/haar verhaal, ook een stukje over de interne week in augustus, die wij mochten financieren.

Daarnaast kunt u een stukje lezen vanuit het bestuur over de stichting en een stukje van hulphondenschool “De Click”.

 

 

Het bestuur van de stichting bestaat uit drie enthousiaste bestuursleden.

Hulp-Hondenschool De Click verzorgt de praktische werkzaamheden.

“Vriendenclub Ellen” zet zich in om jaarlijks een aantal projecten van stichting “De hond kan de was doen”  te helpen realiseren.

 

**************************************************************

Vanuit de vriendenclub

 

“Vriendenclub Ellen” heeft sinds haar oprichting in 2005 11 speciale projecten en een interne week kunnen financieren voor stichting “De hond kan de was doen”. Wij willen u heel hartelijk danken, dat u dit voor ons, dus voor de stichting, maar vooral voor de deelnemers heeft mogelijk gemaakt. Zonder uw steun was dit onmogelijk geweest. Door extra bijdragen, die wij mochten ontvangen van de Gemeente Haarlemmermeer en een mooie gift van Lakeland Foundation Naarden konden we dit jaar extra projecten financieren, waar we heel blij mee zijn.  Inner Wheel is nog voor ons aan het sparen, een project van twee jaar en bij Merks Autoschade Heemstede hangt er sinds 1 augustus 2009 een bus van ons op de goede doelen wand.

 

 

Met vriendelijke groeten, namens de vriendenclub,

Geerke Avis en Ellen Gehrels.

 

Uw hulp blijft hard nodig!

 

Het verzoek voor uw bijdrage voor het komende jaar is bijgesloten.

 

 

 

U kunt voor informatie en foto’s kijken op: www.vriendenclubellen.nl

 

**************************************************************

 

Kijkt u vooral eens op www.de-click.n

 

Wij kunnen de vriendenclub, niet genoeg bedanken, voor hun inzet.

Zij hebben weer veel mogelijk gemaakt dit jaar.

Een vrouw met autisme wordt nu door haar hond naar huis gebracht, als zij in paniek raakt op straat, waardoor zij nu zelfstandig de stad in kan.

Een vrouw met een psychische aandoening durft weer overal heen omdat haar hond haar begeleid en een brug vormt tussen haar en andere mensen.

Twee interne trainingsweken, die onontbeerlijk zijn voor de opleiding van deelnemers met een motorische functie beperking kunnen mede door de vriendenclub plaatsvinden. (Eén in augustus en één a.s. november)

We danken de vriendenclub en alle mensen die hen hebben gesteund bij deze, namens het gehele team en de deelnemers.

Echt fantastisch!!!!

Sanne Singer.   

    

 

 

Vanuit het bestuur van de stichting over

Stichting “De hond kan de was doen“

 

Stichting De hond kan de was doen is in 1998 in Nederland met de teamtraining gestart om hulphonden op te leiden, niet voor, maar samen met de persoon met een motorische functiebeperking.

 

 Stichting “De hond kan de was doen” ondersteunt mensen met een motorische beperking, die hun eigen hond willen opleiden tot hulphond, maar binnen de reguliere regelingen buiten de boot vallen, omdat zij te jong zijn, te oud zijn, of een stoornis hebben die niet binnen de wet zorgverzekeringen vallen.

De Stichting heeft gelden nodig om deze bijzondere projecten te kunnen financieren en te laten uitvoeren door hulphondenschool de Click, die de teamtraining verzorgt.

Dit jaar heeft de stichting “De hond kan de was doen” weer verschillende projecten kunnen verwezenlijken, dit is voor een groot deel mogelijk gemaakt door de vriendenclub Ellen, die zich keihard inzet om de uitvoering van deze projecten mogelijk te blijven maken.

Onze dank is dan ook groot naar de vriendenclub voor hun bijdrage, waarmee wij de voortgang van deze projecten kunnen blijven waarborgen.

 

Stichting “De hond kan de was doen”,

 

Leon Jansen

 

 

 

Meer weten over de Stichting?

Kijk op:  www.dehondkandewasdoen.nl

 

**************************************************************

 

 

 

 

 

Interne week

 

**************************************************************

Joost en hulphond SanneLieve donateurs van “Vriendenclub-Ellen”,

Hartelijk dank voor uw bijdrage in de kosten voor (de training van) Sanne. Zonder die bijdrage hadden we het niet kunnen doen.
Joost en Sanne zijn inmiddels dikke maatjes. Hij laat haar twee van de vier keer per dag uit, geeft haar haar eten en ze slaapt ook bij hem op de kamer. "Sanne is een lot uit de loterij", zei hij laatst en dat is ook zo. Als hij het moeilijk heeft kan Joost steun en troost bij Sanne zoeken en vinden.
Joost is ook heel consequent in de training van Sanne d.m.v. de click-methode. Daar kunnen wij nog heel wat van leren. Volgens de andere Sanne van De Click is hij een natuurtalent.
Verder hebben wij er gewoon een vierde gezinslid bij gekregen. Sanne hoort gewoon bij ons, ook wij zijn dol op haar. We hopen dan ook dat ze nog lang bij ons zal zijn en dat Joost na twee vorige baasjes haar laatste baasje is.

Hartelijke groet, Jeannette, Harry en Joost

**************************************************************

Machteld en Ronya

 

Kun je een korte omschrijving geven wie je bent?;
Ik ben Magteld en heb de diagnose "autistische stoornis", Whiplash en waarschijnlijk NAH (niet aangeboren hersenletsel. Daardoor heb ik wat problemen en moeilijkheden in het dagelijkse leven. Toch kan ik wel op mezelf wonen. Vooral de buitenwereld kost mij heel veel energie en prikkels. Als ik teveel prikkels krijg, wil mijn hoofd wel eens "vastlopen" en kan ik niet meer reageren. Mijn beste vriendin helpt mij dan wel eens, maar kan niet altijd bij mij zijn. Ik wilde altijd al graag een hond en maatje. Toen ik hoorde dat er hulphonden getraind worden voor kinderen met autisme, ben ik gaan informeren of ik als volwassene (met autistische stoornis) ook in aanmerking kon komen. Dat lukte in het begin nog niet, maar dankzij een andere stichting, kwam ik al wel aan een super lieve en intelligente pup, die ik van hun kon kopen.
Hoe heet je hond, wat voor ras is ze en hoe oud is ze?;
En dat is Ronya. Het was liefde op het eerste gezicht, bij ons allebei. Ze is een Labradoodle F1 (de eerste kruising tussen een Koningspoedel en een Labrador). Ze is een teefje van 19 maanden oud. Ook is ze heel leergierig en slim. De oefeningen van Click Hond wil ze heel graag doen, hoe meer hoe beter, volgens haar. Ze is ook gek op puzzelen, op dit moment doet ze de Dog Turbo. Maar de bal is haar grootste favoriet.
Wat vindt je leuk aan Ronya?;
Ze is ook een hele vrolijke hond, die ontzettend de clown uit kan hangen. Verder heeft ze een super lief en goed karakter. Ze wil heel graag de dingen die je haar leert, goed doen, al probeert ze natuurlijk nog wel eens te smokkelen als ze het te saai vindt.
Waar helpt ze je bij?;
Ronya helpt mij op verschillende manieren. Zo leren wij haar nu, als ik een aanval krijg in het winkelcentrum (vlakbij) en niet meer kan reageren, ik haar het commando "naar huis" geef. Zij brengt mij dan, van stoeprand tot stoeprand, naar ons huis. Ook helpt zij mij bij het tot rust komen en ontspannen op de bank. Alleen dan mag zij bij mij, op de bank, tussen de benen liggen en legt ze haar kop op mijn buik. Hierdoor spring ik niet zo snel weer van de bank af en door haar gewicht kom ik tot ontspanning en rust. Als ik thuis een aanval krijg, komt zij bij mij en haalt mij eruit, door mij in het gezicht te likken. Daarna blijft ze nog ff dicht tegen mij aan zitten, totdat ze het gevoel heeft, dat het weer goed gaat. Zo voel ik mij wat veilig, dat er toch iemand dan bij mij is, maar niet met mij wil praten. Alleen maar  zo dicht mogelijk bij mij zijn. En zo doet ze nog veel meer voor mij, zij maakt mijn wereld groter met een veilig gevoel.
Hoe ben je terecht gekomen bij de CLiCK?;

Zoals je in het eerste stukje al las, was ik op zoek naar een hond en maatje, maar ook een hulphond. Het eerste was gelukt, maar de zoektocht naar een training tot hulphond, lukte maar niet. Ik heb via internet, echt naar alle

 

stichtingen een mailtje gestuurd met deze vraag. Maar helaas. Totdat ik in contact kwam met Hulphondenschool de CLiCK. Zij hadden een speciaal project of ook wel een verkorte opleiding, waar ik voor in aanmerking kon komen. Nu was het natuurlijk wel ff spannend, of Ronya ook hiervoor, goedgekeurd zou worden. Maar bij de gedragstest was ze heel goed geslaagd.
Hoe vindt je het om Ronya zelf op te leiden?;
Ik vind het al heel fijn dat Ronya als pup al bij mij is opgegroeid. Zo ken ik haar door en door en zij mij ook. Ook bij het, haar zelf op te leiden tot hulphond, heb ik het gevoel, dat onze band, alleen maar sterker wordt. Door haar te zien groeien in het proces, krijg ik ook steeds meer vertrouwen in haar, wat straks ook weer belangrijk is. Wel is het best pittig, zo'n opleiding. Je moet aan veel dingen denken, ook anders denken, die niet in mijn gewone structuur zitten. Maar als Hulphondenschool de CLiCK (Judith) mij hierop attent maakt, pak ik het gelukkig, heel snel op.
Hoe bevalt de verkorte opleiding tot nu toe?;

Ik had eerst nog wel mijn twijfels, of wij in zo'n korte tijd, wel de dingen konden leren. Maar dat valt mij heel erg mee en het gaat ook nog best wel snel. Ook natuurlijk, omdat wij zelf, de rest van de week, veel moeten oefenen. De instructies worden heel duidelijk gegeven en als ik ergens aan twijfel, kan ik altijd terecht om vragen te stellen. Dus is mijn antwoord; Super goed!!! Ik ben dan ook Hulphondenschool de CLiCK heel dankbaar dat zij mijn wens in vervulling konden brengen.

Groetjes van Magteld en Ronya

 

**************************************************************

 

Frieda en Goofy

 

Geen leven zonder Goofy,

Enige flitsen uit het verhaal van Frieda en Goofy, dat u uitgebreid kunt lezen op onze website: www.vriendenclubellen.nl en dan bij actueel

Op de dagen dat ik beter in mijn vel zit en mijn hersenpan op volle toeren werkt, als ik dan vragen krijg over het waarom van Goofy als hulphond, zeg ik dat hij me helpt bij mijn angsten en paniekaanvallen. Of ik benoem mijn bipolaire stoornis. Maar ook hoe praktisch het voor me is, als ik op mijn scootmobiel zit en mijn handschoenen vallen op de grond, dat Goofy ze voor me opraapt.

Onzichtbaar zijn was mijn tactiek. Overal tussendoor glippen, om maar geen contact te hoeven maken. Nu Goofy een hesje draagt valt hij op. Mijn zelfvertrouwen is gestegen. Met het wegebben van mijn angsten, krijg ik een beter verweer tegen vragen en opmerkingen.

 

Van mij zo onopvallend mogelijk proberen te bewegen onder andere mensen buiten de deur, het liefst onzichtbaar, ben ik ongewild een bekende verschijning geworden met Goofy. Mij rest niet anders dan dat gegeven te accepteren. Het werkt door in mijn houding en persoonlijke verzorging.

Het kan me minder schelen wat andere mensen van me denken. Nagenoeg iedereen vindt Goofy een onweerstaanbaar hondje, en de lach die hij op het gezicht van andere mensen tovert, schijnt terug op mij, waardoor de wereld een stuk minder bedreigend voor mij is om in te verkeren.

Goofy houdt mijn focus op het hier-en-nu. Hij is het deksel, waardoor het verleden op zijn plaats blijft. Beter kan ik het niet verwoorden.

Het klinkt heel dramatisch, maar helaas is het waar: zonder dat deksel heb ik geen leven.

 

Lieve Vriendenclub van Ellen, Hondenschool de Click,

Wat jullie voor mij gedaan hebben door Goofy een hulphondenstatus te geven, en daarvan de kosten te dragen, is voor mij onschatbare waarde!

Want naar mate ik meer opmerkingen en kritiek kreeg over het meenemen van Goofy naar winkels en andere gelegenheden, raakte ik meer in de put en kroop ik terug in mijn isolement. Nu ik door een aantal voor mij moeilijke confrontaties heen ben, kan ik de meeste van mijn eigen zaakjes weer zelf regelen en zelfs af en toe iets leuks doen.

 

Speciaal naar jullie meiden van De Click,

Enorm bedankt voor jullie begrip voor mijn situatie, en voor het goede onderricht dat ik van jullie heb ontvangen. Jullie hebben mij zo hartelijk verwelkomd, en jullie kennisoverdracht werpt ontzettend vruchten af. Goofy is veel belastbaarder en kan veel meer, dan ik ooit had durven dromen!!!

Lieve en dankbare groeten van Frieda en Goofy

 Frieda en Goofy

 

 *************************************************************************

Verslag Interne lesweek

van 24-28 augustus 2009 in de Steenberghoeve te Zuidwolde.

 

Anita heeft een zeer uitgebreid verslag gemaakt, in verband met ruimte in onze nieuwsbrief geven wij een beknopte versie.Het gehele verslag kunt u lezen op onze website. www.vriendenclubellen.nl en dan bij actueel

 

Maandag 24: We worden erg warm ontvangen door Sanne, Judith, Frauke en de eigenaar Leo van deze prachtige locatie. Dat valt niet mee wanneer je een hond aan je rolstoel hebt zitten. Er wordt begonnen met een kennismakingsspel alles voelt nog wat onwennig maar ik wil niets missen. Na het spel de eerste theorieles Ik wil er alles uit halen wat er in zit. Ik wil pertinent niets missen. Alle informatie die ik krijg over de hulphonden zijn meer dan welkom. De honden mogen daarna los op het grasveld en spelen naar hartenlust. Het diner is fantastisch, complimenten voor Leo. Er volgt nog een theorieles en dan een glaasje drinken en naar bed.

 

 

 

Dinsdag 25: Wat waardeer ik het enorm dat mijn bed speciaal mocht komen. Na een geweldig ontbijt tijd voor de gezamenlijke wandeling naar het bos.

Butler [mijn hond] is erg opgewonden en moet dingen gaan leren. Het is nog onwezenlijk dat Butler op een dag werkelijke hulp gaat bieden aan mij, maar we hebben nog een lange weg te gaan. In het bos mogen de honden los en Frauke filmt alles, de drie leidsters signaleren allerlei dingen bij de groep honden. Ook bij een meertje mogen ze heerlijk het water in, Butler ziet er niet meer uit

De volgende les gaat over allerlei soorten gedrag. Aan het eind van de week krijgen we alles op papier. Er volgt een individuele les voor ieder van ons.

“s Avonds pakt Sanne haar gitaar en gaat met Judith en Frauke zingen. We zijn diep onder de indruk, vooral het clicklied raakt ons diep.

Woensdag 26: Samen met Judith naar het bos. Voor Butler lekkere beloningen om te stimuleren en vooral mij leuk te vinden. We krijgen les in het” hier komen”. Wij, deelnemers, rijden gewoon weg, Butler moet mij in de gaten houden. Ik vraag me af of ik het allemaal wel ga redden, maar de meiden verzekeren me dat alles goed zal komen.

We krijgen les in het naast me laten zitten. Daarna is er weer speeltijd voor de honden. We hebben prachtig weer, dat treft enorm.

 

 

 

 

Donderdag 27: wat een verrassing: Leo heeft een aangepaste huifkar geregeld, Butler mag met mij mee, dat is hij in het dagelijkse leven ook gewend. We genieten enorm.

De volgende les wordt buiten gegeven. Sanne legt uit hoe moeilijk het voor een hond is om te snappen wat de baas van hem wil. We hebben gelachen maar ook gehuild door de moeilijke gesprekken die op gang kwamen tijdens de lessen. Wij krijgen niet zomaar een hulphond.

En dan is daar de vertrouwde arm van Philip om mij heen, ik ben zo blij dat we dit samen beleven.

Ik beleef een super moment wanneer Judith mij leert hoe Butler een deur moet sluiten.

Een heerlijke barbecue volgt en daarna het kampvuur, waarbij Sanne, Judith, Frauke en Jarmila worden verwend met cadeautjes. Wat bijzonder dat een groep mensen en honden zo hecht kan worden in vier dagen.

 

 

Vrijdag     28: Voor het laatst met elkaar aan tafel,het afscheid is moeilijk. Wat een prachtige waardevolle en leerzame week.Het enige wat mij nog rest te zeggen is; Sanne, Judith, Frauke en Jarmila en iedereen die deze week voor ons mogelijk heeft gemaakt, heeeeeeeeel erg bedankt voor al jullie warme zorg voor ons.

 

Anita. 

 

**************************************************************

De Click

 

De staarten in de wind,

Muziek in duistere nachten,

Lachen, maar ook zuchten,

De schouder die je vind,

Hopen en ook lachen,

Ondersteunen en verzachten,

Vooral ook veel verwachten,

De honden hebben lol,

 

In het einde van de avond,

Zingen door de nacht,

Klinken zoete tonen,

Een lied bezongen,

Onder de sterrenpracht,

Ontspannen en relaxed,

Samen dan zo leren,

Over honden en jezelf,

Ook anderen kunnen leren,

Van jou, en andersom,

 

Een week lang,

Dit gebouw gekend,

Een week lang,

Genieten van de rust,

Ook met heel veel kennis,

 

De Click, heel erg bedankt.

 

 

Gedicht van een broer van één van de deelneemsters aan de interne week

 

**************************************************************

 

 

 

 

 

Meer weten over de Stichting?

Kijk op:  www.dehondkandewasdoen.nl

**************************************************************

Bij Merks Autoschade Heemstede hangt er sinds 1 augustus 2009 een bus van ons op de goede doelen wand !

 

COMITÉ VAN AANBEVELING
Stichting "De hond kan de was doen"

 

Roelf H. de Boer

Oud-minister en oud-vice minister president

 

Cees Broekhoven

Lid Provinciale Staten van de Provincie Noord-Holland

 

Mr. Arthur Th.H. van Dijk

Wethouder van economische zaken, grondzaken en toerisme Gemeente Haarlemmermeer

 

Dr. Rogier Hintzen, neuroloog

MS Centrum ErasMS Rotterdam

 

J. van Houwelingen

Oud-burgemeester Gemeente Haarlemmermeer, oud-staatssecretaris en -lid Tweede Kamer der Staten-Generaal

 

Mr. A. Stemerdink

Oud-minister en -staatssecretaris, oud-lid Tweede Kamer der Staten-Generaal

 

Berdien Stenberg

Musicus

Uw hulp blijft hard nodig!

 

 ********************************

 

 "Vriendenclub Ellen”

t.b.v. stichting “De hond kan de was doen"

 

Ook belangstelling voor deze vriendenclub? Dan vragen wij u zich bij de club aan te sluiten. Deze club van vrienden is een groep mensen en bedrijven, die het van groot belang vindt dat de teamtrainingen van de stichting nog meer bekendheid krijgen en dat zij financiële middelen tot haar beschikking blijft krijgen om speciale projecten voor mens en hulphond te kunnen uitvoeren, die de subsidie niet dekt, zoals “kindermaatje”. Hulp-Hondenschool De Click verzorgt hiervoor de praktische werkzaamheden.

Nieuwe vrienden kunnen zich bij ons aansluiten vanaf € 25,-- per jaar, bedrijven  vanaf  € 100,-- per jaar. Wilt u “ De hond kan de was doen” adequaat steunen, maak dan uw bijdrage over op de hierna vermelde rekening.                

 

U kunt uw bijdrage bevestigen door een e-mail te sturen naar onderstaande mailadressen.

 

Het bedrag kunt u over maken op rekeningnummer  345832302

t.n.v.: G.Avis-Blom   inz.St.Hond kan was doen

Hoofddorp.

Graag met vermelding van uw naam, adres en woonplaats. 

 

U kunt uw gift aftrekken bij de belasting.

 

Opmaak en printen van de nieuwsbrief is in eigen beheer.

Alle giften komen geheel ten goede van de projecten.

E-mailadressen:

e.gehrels-niemans@planet.nl

fam.avis@hetnet.nl     

 

 

Meer weten over de Stichting?

Kijk op:  www.dehondkandewasdoen.nl

 

 


Home