Home

 

Rolstoelvriendelijke siertuin van Ellen

HAARLEMMERMEERSE TUINEN.

 

HAARLEMMERMEER - De stichting Landschap Noord Holland is een campagne gestart om inwoners van deze provincie te wijzen op de schoonheid en het belang van de natuur. Beschermers van de stichting kunnen een bordje bestellen met daarop een tekst van een bekende Nederlander, die iets gezegd heeft over de natuur in zijn of haar leefomgeving. Maar natuur kun je ook heel dicht bij huis vinden, soms letterlijk in de achtertuin. Deze week kwamen er in het Haarlemmermeers Nieuwsblad ( 8 juni 06) vijf tuinen aan bod, die allemaal heel verschillend zijn qua inrichting, maar die wel met hart en ziel worden gekoesterd.

Eén van de vijf tuinen is de rolstoelvriendelijke siertuin van Ellen.

Vijfhuizen – In de Haarlemmermeer is veel landbouwgrond volgebouwd met Vinex-woonwijken. In Vijfhuizen werd de vijftig hectare grond van Ellen en haar man opgekocht door de gemeente. 8.000 m² hielden zijzelf, om daarop, behalve een fraaie woning, een schitterende tuin aan te leggen, voorzien van verschillende stijlen, zoals een Engelse bloementuin en een heuse kinderboerderij. Door de aanplant van volwassen bomen, oogde de tuin al vanaf het begin volgroeid.

Behalve mooi is de tuin van Ellen ook heel praktisch. Zij is MS-patiënte en is aangewezen op haar elektrische rolstoel. “Bij de aanleg van de tuin kon ik nog lopen, maar we hebben toen al rekening gehouden met de progressie van de ziekte. De paden zijn zo breed dat ik met mijn rolstoel overal kan komen.”

Voor veel dagelijkse dingen doet Ellen een beroep op Luna, haar hulphond. De zwarte labrador helpt haar bijvoorbeeld bij het aankleden en het openen en sluiten van deuren. Maar een robot is het zeker niet. “Luna mag van mij naast een hele goede hulp ook gewoon hond zijn. Samen met haar maatje Nekita, ook een labrador, kan zij hier in de tuin ravotten, maar ik ga ook regelmatig met haar naar het bos waar zij mag spelen met andere honden.”

Voor Ellen is de natuur ook op een andere manier heel bijzonder. “Vanuit mijn tuinkamer heb ik een prachtig uitzicht over de tuin. Ik word dan één met de natuur en krijg zo inspiratie voor mijn schilderijen.”

(Meer informatie: www.vriendenclubellen.nl)